Ana içeriğe atla
Program Hakkında

Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Dini İlimler ve İlahiyat eğitiminin bir parçasını oluşturmaktadır. Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Eğitimi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, İslam Felsefesi, Mantık ve İslam Ahlakı çalışma alanlarını içeren bu anabilim dalı, dinin hitap ettiği insanın ve onun sosyal hayatının farklı yönlerinin din merkezli olarak ele alındığı bir çalışma alanı oluşturmaktadır. Bu nedenle dinin anlaşılması, açıklanması, farklı yönleri ile tanınmasının yanı sıra diğer inanç biçimleri ile karşılaştırılması, insan ve toplum hayatıyla ilgili bilimlerin daha geniş bir zemine oturtulması açısından önem taşımaktadır.

Bu program ile Felsefe ve Din Bilimlerinin bilimsel bir araştırma alanı olarak ele alınmasına ve dinin birey, toplum, kültür ve tarihle karşılıklı ilişkileri üzerinde bilimsel bir perspektifle araştırma yapılmasına imkân verilmiş olacaktır. Çünkü ilahiyat fakültelerinin bilimsel bir yapı kazanarak nesnel ve evrensel üniversite yapısı içinde temsil edilmeleri hususunda Felsefe ve Din Bilimleri mühim bir role sahiptir. Felsefe ve Din Bilimleri yüksek lisans programıyla gerek tarihsel ve aktüel, gerekse kuramsal ve uygulamalı bilimsel araştırmalar yapılması, böylece özelde Üniversitemizde, genelde ise ülkemizde bilimsel çalışmaların artmasına katkı sağlanması istenmektedir. Felsefe ve Din Bilimleri alanı bakir çalışma konuları ile araştırmacıları beklemektedir. Modernite, sekülerizm, sanayileşme, şehirleşme, küreselleşme, çoğulculuk vb. süreçler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini hissettirmiş, din alanı da bu etkinin dışında kalmamıştır. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu bir dünyada felsefe ve din bilimleri alanında farklı yöntem ve bakış açılarından hareketle farklı çalışmaların yapılması hem din olgusunun sağlıklı bir biçimde anlaşılmasına hizmet edecektir, hem de akademik zenginliği artıracaktır. Bu kapsamda Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Dinler Tarihi, Din Eğitimi ve Felsefe Tarihi alanlarında yapılacak olan kuramsal ve uygulamalı çalışmalarla hem Türk kültürüne, İslam kültürüne ve evrensel kültüre hem de yerel ve evrensel ölçekte akademik bilgi birikimine katkı sağlanacak, böylece din ile birey, toplum, kültür, eğitim, siyaset, ekonomi, sanat arasındaki karşılıklı ilişkilerde problem olarak ön plana çıkan sorunların çözümüne zemin hazırlanacaktır.

Gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında/Avrupa’da din bilimleri alanında ortak programlar geliştirmek, AB çerçevesinde ortak programlar ve akademik faaliyetlere katılabilmek için Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nda lisansüstü programa ihtiyaç duyulmaktadır. Zira Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi ve Felsefe Tarihi Avrupa bilim geleneğiyle yakından ilişkili alanlardır. Dolayısıyla söz konusu bilim dallarını kapsayan Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı Avrupa ve Amerika üniversiteleriyle ilişkileri artırmaya, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi programlarını gerçekleştirmeye zemin hazırlayacaktır.

Hâlen dünyada yaşananlar birtakım olaylar, dinin insan ve toplum hayatına olumlu katkılarının olduğunu, bu katkının da din konusunda bilimsel ölçütlere uygun, objektif ve nitelikli çalışmaların yapılabilmesine ve bunların sonuçlarının dikkate alınmasına bağlı olduğunu ortaya koymaktadır.

Dünya barışının sağlanmasına katkı sağlayacak en önemli unsur “din”dir. Bunun başarılması din olgusunun doğru anlaşılması ve doğru anlatılmasına bağlıdır. Bunun için de dini doğru anlayan ve doğru anlatabilen insanların yetiştirilmesi gerekir. Ülkemizin de katkıda bulunduğu “Medeniyetler İttifakı"nın gerçekleşebilmesinde din adamlarının önemli katkıları olacaktır. Bu alanda yüksek lisans programının açılmasının temel nedeni dinin insan ve toplum ilişkilerinin derinlemesine ele alınarak ilahiyat eğitimine lisansüstü derecede katkı sağlayacak çalışmaların yapılmasına imkân sağlamaktır. İlahiyat Fakültesi mezunlarının istihdam alanlarının, öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak yürütülen din hizmetleri ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı orta dereceli öğretim kurumlarındaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ve İmam Hatip Liselerindeki meslek dersleri öğretmenliği alanları olduğu bilinmektedir. Ayrıca İlahiyat Fakülteleri, öncelikle kendi bünyelerinde istihdam edilecek akademik personelin yetiştiği temel kaynak konumundadır. Ülkemiz nüfusunun giderek artması, paralel olarak bu alanlarda istihdam edilecek nitelikli personele duyulan ihtiyacı da artırmaktadır. Bu kapsamda Kur’an kursu, cami, okul ve derslik sayılarındaki artışlar bu kurumlardaki görevlilere duyulan ihtiyacın da artmasına neden olmaktadır.

Felsefe ve Din Bilimleri Yüksek Lisans Programı ile bu alanlarda görev yapan görevlilerin daha nitelikli hâle gelebilmesi ve özellikle hem öğretmenlerin hem de din görevlilerinin akademik çalışmaya teşvik edilmesine; böylece kendilerini yenilemelerine din gibi hassas bir alanda bilimsel düşünme yeteneğinin kazanılmasına hizmet edecektir.

Başvuru Bilgi ve Kabul Koşulları

Yüksek lisans programına başvurularda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği esas alınarak öğrenci kabul edilecektir. Aranan şartlar:

a) İlahiyat, İslami İlimler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve yüksek din öğretimi yapan diğer lisans programlarından mezun olmak,

b) Lisans mezuniyet ortalaması 100’lük sistemde 60 ve üzeri puan olmak,

c) ALES’ten (Sözel/EA) 65 ve üzeri puanı almış olmak,

d) Mülakat/yazılı sınava giren adayların, ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, bilim sınav notunun %30’u hesaplanarak adaylar tespit edilir. Bu değerlerin toplanmasıyla elde edilen puanlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Kontenjanın 4 katı kadar aday mülakat/yazılı sınava çağrılır. Sınav neticesinde asil adaylar ve kontenjan sayısınca yedek adaylar belirlenir.

Programlarımızda alınması gerekli kredi miktarı, ASBÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen toplam 120 AKTS kredisi olmak koşuluyla en az yedi ders (21 kredi), bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. Öğrencinin alması gereken 120 AKTS kredilik dersleri aşağıda verilen listedeki dersler arasından seçmesi gerekmektedir. Mezuniyet için hazırlanan tezin mevzuat çerçevesinde jüri önünde savunularak tez savunma sınavından başarılı olunması gerekmektedir.

İletişim Bilgileri

Hükümet Meydanı No: 2  06030 Ulus, Altındağ, ANKARA
Tel: +90 312 596 46 31 - 596 47 41
E-Mail: hbae@asbu.edu.tr

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.